Lodplan?!

Lodplan - vad exakt innebär det idag? När jag började rida någonstans på 80-talet så hade hade det en helt annan innebörd än idag. Då hette det lodplan genom hästens öga, idag uppfattar jag det som att man flyttat fram den linjen att istället gälla hela nosryggen. Idag anses en häst som går enligt "gamla begreppet" att den går i för öppen form och över lod. 
 
Ida och Revanche - över lodplan?
Ida och Revanche - bakom lodplan?
 
Och hur har det kommit sig att vi fokuserar mer på huvudets placering än resterande del av hästkroppen? Vad har det för inverkan på hästens kropp? Vad har det för inverkan på hästens hållbarhet?
Vad händer med hästen när vi försöker dra ihop den och få den att "gå på tygeln"? Hästen går inte på tygeln och många reagerar då med att hålla och dra allt hårdare för att hästen inte ska "slå sig fri" och gå i öppen form. När jag började rida fick jag höra att jag skulle hålla lika hårt i tyglarna som om jag skulle hålla i en fågelunge utan att den kunde smita. Idag är det många som skulle klämma den lilla fågelungen till döds... 
 
Hästen måste ju ridas fram till en mjuk hand, där den kan hitta ett stöd. Att jobba mot en hård hand eller en glappande hand gör det omöjligt för hästen.
 
Nacken ska vara hästens högsta punkt när den går i form, nu för tiden ser man allt mer hur en del av hästens hals är högsta punkt. Inte nackkotan utan typ 3 eller 4 halskotan. Hästar som "knäpper av" och tappar både rygg och bakdel. 
 
Bildresultat för lodplan häst
 
Att tävla dressyr idag innebär att hästen måste gå bakom lod enligt det "gamla begreppet", annars får du läsa i protokollet att hästen går i för öppen form och "stundtals över tygeln". Även på lokal nivå i de lättaste klasserna. 
Vår förra b-ponny hade en tendens att ganska rejält lägga sig bakom hand, framförallt i galopparbetet, men det gick nästan alltid väldigt bra på tävling! Bara en enda gång kommenterade domaren att han gick bakom lod och ekipaget fick helt korrekta poängavdrag för det. EN domare!! På lokal ponnydressyr i lätta klasser. 😳 
 
 
Ja, det finns en hel del att reflektera över. Var det bättre förr? 😉