Det är storm i ett vattenglas!

Igår var det dags igen! Andra året i rad som Peder Fredricson kammar hem folkets pris - Jerringpriset. Ett pris där svenska folket kan rösta på den person eller det lag som de anser har utfört Årets idrottsprestation. 
 
Och idag är det, precis som förra året, lika underhållande att läsa alla kommentarer under de otaliga "Vann rätt-artiklarna" i tidningarna. Jag vet inte riktigt om jag ska vara road eller oroad över vilka känslostormar ett Jerringpris kan röra upp i Sveriges befolkning? 
 
Många av kommentarerna är faktiskt ganska harmlösa, i stil med de som har inte lämnat småskoleåldern där de drar hästtjejen i flätan och säger "Hästen ska ligga på mackan!" för att sedan, med rädsla för represalier, fnittrande springer därifrån. 
Eller "Hästen borde fått priset, det är hästen som gör jobbet!" Den typen av uttjatade och okunniga kommentarer är inte värda att lägga krut på *gäsp*. Jag lämnar dem därhän.
 
Men att nedvärdera sporter du inte är insatt i eller har kunskap om borde vara kriminellt. ;)  ALL idrott på den här nivån har säkerligen krävt uppoffringar från utövarna som vi vanliga människor knappt kan föreställa oss i fantasin. Och det har troligen tagit samtliga ohyggligt mycket tid, blod, svett, nederlag, framgångar, upp och ner innan de kommit dit de är idag. Det känns som en bra början vore, att helt enkelt respektera varandra och varandras idrotter och prestationer. ;)
Alla tycker olika, men att nedvärdera andras prestationer och idrotter luktar bara så otroligt mycket förlorare.
 
Jag kan tycka att det är fel att fortfarande kalla Jerringpriset för årets idrottsprestation utsedd av svenska folket. Helt ärligt så är det ju inte själva prestationen som röstas fram, även om det för all del krävs en sjuhelsikes prestation för att ens bli nominerad. 
 
Istället blir det en form av popularitetstävling, den med störst fan-club får flest röster och vinner. Svårare är det inte. Och de som är missnöjda över resultatet får väl rösta fler gånger nästa år på sin kandidat. ;)
Att gnälla och skylla på "häst-sekt" "lobbying" och annat dylikt trams blir bara löjligt. Rösta kan alla göra, både en, tre, fyrtiosju eller fler gånger. Och kanske är det så att man får vara beredd på att rösta några gånger extra om det är en ridsportutövare som finns bland de nominerade. Om inte annat borde man dragit den lärdomen från förra året, då troligen hela hästsverige gick "All In". ;)
 
Personligen har jag svårt för att jämföra en prestation med en annan. Dels är jag för dåligt insatt i många sporter, vad som krävs för att komma till eliten och prestera där. Dels kan jag tycka att det är svårt att avgöra om en EM-medalj i en sport är mer värd än en VM-medalj i en annan. 
Helt klart är att man under ett VM i en sport kan vinna flertalet individuella VM-medaljer, medan det i andra sporter enbart finns en medalj att vinna efter flera dagars/veckors kämpande, kanske också bara vartannat år. Se till exempel fotboll, där finns det bara en VM-medalj att vinna, likaså i hockey. Det samma gäller i ridsportens olika grenar, ett individuellt EM-guld per gren som i Peders fall. Är det enda möjliga EM-guldet mer värt än flera VM-guld? Det är jag inte människa att avgöra. (Bara som ett litet tillägg så blev det även ett lagsilver i EM för Peder och resten av gänget. En medalj till alltså.)
 
Jag röstade inte alls faktiskt (trots att jag enligt allmän uppfattning troligen tillhör "häst-sekten"), men så är jag den där typen av person som i princip aldrig röstar. Varken i Melodifestivalen, Idol eller annat där folket uppmanas att lägga en röst. Dessutom är jag lite kluven just i Jerring-frågan, som det ser ut idag så betyder sporten de nominerade utövar, mer än själva prestationen. Att sporten de utövar är hyfsat populär och har ett stort röstningsunderlag. Och med tanke på att ridsporten är Sveriges näst största ungdomsidrott (efter fotboll) och har ett enormt stort antal utövare i alla åldrar, så är det inte särskilt förvånande att det går bra för nominerade ryttare. Ridsport som dessutom genom alla tider förpassats längst bak i bussen av journalister och media. Så det finns en stor skopa revanschlusta i det ledet.
 
Hade jag däremot röstat så hade troligen min röst hamnat på Tove. Ni vet tjejen i minoritetssporterna orientering och skidorientering. Jag gillade hennes prestation, 3 VM-guld i vardera sport. Så ung och redan så duktig. Henne lär vi få se mer av.
Men nu gjorde jag inte det, röstade alltså. Därför har jag heller ingen åsikt i om det var rätt eller fel idrottare som fick Jerringpriset. Men för ridsporten i Sverige så var det toppenbra!
 
Vad som krävs för att tävla i hoppning på Peders nivå har jag heller ingen erfarenhet eller kunskap om. Men jag vet vad som krävs för att harva runt på min nivå. Det räcker för att jag ska förstå att det som Peder gjort, det är en prestation i hästväg!! Grattis! :)
Dessutom måste jag bara tillägga att en bättre förebild för ridsporten än Peder finns inte. Hans ödmjukhet, känsla för hästen och sporten är top notch, creme de lá creme. :)
 
 
Fridens liljor!