Equiterapeut och tandläkarbesök

För någon månad sedan upptäckte vi på en dressyrträning att något inte riktigt stämde med Revan. Eftersom det inte blir några tävlingar i vår så hade vi ändå tänkt åka till världens bästa equiterapeut Mia, men nu blev det lite tidigare än planerat. 😉 Ida hade annars siktet inställt på att testa digital tävling genom Ridsportens Innovationer, vi får hoppas att de drar ihop en tävling till innan sommaren. Det vore superkul!
 
Mia klämde och kände igenom Revan och han fick idel lovord, dels för hans fina kondition men även för hans gudomliga temperament. Så kul att höra! 😍
Mycket riktigt så fanns det lite spänningar och annat som spökade för honom, så Mia hjälpte honom att få loss på det. Det är så häftigt att se på hästens reaktion när Mia grejat. Revan såg ut att njuta i fulla drag och när Mia lossat lite stelheter i bogen och nacken så var han tvungen att liksom testa hur långt han kunde böja sig efter det. Så fascinerande!
 
Förutom muskulära saker så hittade hon även en liten knöl i munnen på honom, i storlek med ett litet körsbär. Sådant är ju lite skumt, bara ordet knöl ger ju lite otäcka associationer...
 
För att ta reda på vad det var och även kika över garnityret lite allmänt så beställde vi tid hos veterinären. Det är ju toppenbra att vi har en "tand-veterinär" här i lilla Tranås som tar emot på egen mottagning. Marie Lindell - kan verkligen rekommendera henne, så duktig!
 
Revans tänder fick högt betyg, jättefina! Det är minsann rejäla kvarnkrossar till kindtänder de har! Däremot så var Marie lite osäker på vad som kunde dölja sig inuti knölen, så hon valde att lägga lite lokalbedövning och sedan ett snitt. Efter lite närmare kontroll så upptäcker hon att det alltså finns en ytte-pytteliten tand där, inkapslad i vävnad. Till råga på allt så har den en liten vass tagg. Dessutom så fanns den på ett väldigt udda ställe, ca 2 cm framför kindtänderna precis där bettet ligger.
Den har säkert stört honom, men den hade inte varit upptäckbar om det inte bildats en knöl runt den, då den låg under slemhinnan. Den var så liten att den knappt är värd att kallas för tand, utan mer som en tandanlag, troligen vargtand. Jag har den sparad, ca en cm lång bara.
 
Så nu är det bettlöst som gäller i minst två veckor. Vi köpte ett hackamore i helgen och det funkar kanonbra! Toppen att ändå kunna hålla igång, så nu blir det många uteritter och arbete ute i naturen.
 
Men inte stannar det vid det, utan nästa grej blir att ta ut en sadelprovare. Troligen så behöver han både hopp- och dressyrsadel, men sånt är ju inte gratis så vi börjar förhoppningsvis med en av dem. 😉 Jag tar gärna emot tips på märken, både hopp och dressyr som passar kort, svängd rygg med mycket manke. Har kikat lite på Lippo (Allegria - hopp och Azzario - dressyr), någon som har erfarenhet av dessa? Bra eller dåligt?
 
Det kostar att ligga på topp... Men det är han såååå värd vår fine Revanche!! 💖