Säsongens första hoppträning!

Idag var det dags för säsongens första hoppträning för Ida och Revan, så jag åkte och hämtade Ida på morgonen eftersom det är "pappa-vecka" den här veckan. Hade köpt med mig lite go'fika och O'Boy-portionspåsar på vägen. Vem vill inte ha varm choklad i stallet liksom? Eftersom vi numera är utrustade med (förutom kaffebryggare - OF COURSE) även en vattenkokare i sadelkammaren så passar det ju perfekt! 😋
 
Jag började med att mocka och Ida tog in och piffade upp Revanche från topp till tå. Idag fick julklappen, ett supersnyggt schabrak från Equestrian Sthlm klä fin-ponnyn.
 
Fint ska fint ha!
 
Innan träningen så fick Revan även lite slobber, för att ha lite vätska i kroppen. Och det är just för slobberns skull som vi fått en vattenkokare, att använda varmvatten från kranen är ju inte särskilt bra. Dels får du inte rätt temperatur eftersom slobbern ska blandas med ca 60-gradigt vatten för att få ut allt "göttigt" i. Och 60 graders varmvatten är ganska sällsynt faktiskt. Men det är så klart inte det värsta med varmvatten från kranen... Det värsta är allt "gojs" så som avlagringar och annat otrevligt som liksom följer med. Inget man dör av förstås, men kan man låta bli så är det bra! Och vattenkokaren fungerade även superbt till O'Boy!! 😃
 
Väl på plats uppe i Björnklo så var Revanche taggad till tusen så självklart var han bara tvungen att bjuda på några väl valda krummelutter. Alltså, det börjar bli ganska tradigt det där beteendet faktiskt. Som tur är så är det hyfsat snabbt avklarat och snart utbytt mot fokus på uppgiften, men ändå... 
 
Zara började som vanligt med en liten genomgång om träningens upplägg för dagen och det så viktiga - varför man ska tänka så. Supernyttigt för deltagarna att få höra tanken bakom för att få den så viktiga insikten i varför.
Idag låg fokus på följsamhet och planering för ryttaren, samt styrka, balans och självförtroende för hästen. Det var olika typer av linjer med brutna vägar, studs och en "fem-och-halva". Revanche och Ida var verkligen jätteduktiga idag, lite trevande i början med avslutade verkligen på topp! Det är ibland lite svårt att se de framsteg de faktiskt gjort, men om vi backar bandet ett år tillbaka så har det skett en ofantlig utveckling! 
 
 
Det som idag ställde till det lite för såväl Ida som Revan var "fem-och-halvan". Travbom in, kryss och ett galoppsprång ut över stigsprång ställde sig både Revan och Ida sig lite skeptiska till, fast såklart av olika anledningar. 😉 Revan tyckte det var en märklig övning och Ida litade inte på att han skulle klara av övningen, ingen riktigt bra kombo. Egentligen inget konstigt, jag är faktiskt lite osäker på om Revan ens har travhoppat något särskilt hittills.
Nåja, de löste uppgiften åtminstone hjälpligt för dagen. Vi tar med oss övningen och tränar vidare, så Ida och Revan blir säkra på uppgiften!
 
Sista linjen de fick rida var krysserien, vidare in på en bruten väg och här glänste de till ordentligt! Ida fick bra snurr på galoppen och Revan taggade igång. Studsserien bestod av två kryss som studs, sedan två galoppsprång ut över ett stigsprång. Och stigsprånget låg på ca 90 cm och det fixade de som två proffs! Med lite mer styrka i kroppen på Revanche så kommer det här bli toppenbra!
 
 
Jag måste säga att träningarna för Zara har verkligen gjort underverk för både Revanche och hans ryttare. Jag får känslan av att vi delar ungefär samma värderingar, att vi tänker lika. Och just det är så suveränt, allt det vi tränar på i vardagen förfinas på Zaras träningar. De tips vi får applicerar vi i träningen så Revanche har en ärlig chans att fortsätta utvecklas vidare. Sedan är det förstås ingen nyhet för någon "ponnymamma" att det ibland är svårt att få ens egna barn att lyssna, det ska gärna argumenteras emot... Att då ha en hopptränare som ofta påpekar det jag tappert försöker få fram är guld värt. För Zara lyssnar de på! Zara är dessutom mycket pedagogisk och kan förklara på ett sätt som gör att de förstår. 
 
Jag är så glad att vi fick möjlighet att komma in och träna för Zara. Att regelbundet få möjlighet att träna för samma tränare, en tränare som just i det här fallet, även varit med "from the very beginning" är otroligt värdefullt. Hon känner till Revan och hans resa och hon lär känna Ida och Moa, helt perfekt. För med handen på hjärtat, Revan är ingen superenkel ponny. Han har sina idéer och små egenheter, men samtidigt är det de delarna som gör honom till den han är - en av de finaste ponnyer jag vet! Jag tror verkligen att han har framtiden för sig, men det gäller att skynda långsamt. Han behöver tid helt enkelt!
 
Om två veckor kör vi igen! Till dess ska Ida och Revan hinna bli riktiga fenor på "fem-och-en-halv"! 😄💪
 
Tills vi hörs igen! 👋